Selasa, 15 Mac 2011

10 Gambar Teknologi dan Inovasi1. Helikoter Tercepat di Dunia

Tahun lalu di kota Horseheads, N.Y., Kevin Bredenbeck menjadi juruterbang pertama yang mengendali Sikorsky Aircraft’s X2 technology demonstrator. Ujian yang sukses tersebut membuktikan kalau X2 engineering team telah mengatasi batas kebiasaan sesebuah helikopter. Weiner’s team meletakkan 2- single rotor bersamaan (twin), 26.4-foot-long rotor yang berputar pantas.

Sekarang, X2 team telah merekodkan kelajuan tertinggi pada 287 mph.2. INOVASI NOTEBOOK

Perkembangan Notebook masa depan telah mengembangkan Notebook yang benar-benar dilihat seperti buku. Konsep dua panel LCD yang diperkenalkan membolehkan pengguna untuk menggunakan mengikut keinginan. Pengguna dapat mempergunakan kedua isi panel LCD untuk membaca teks, seperti yang kita lakukan pada buku, atau dapat juga mengubah fungsi satu halaman panel yang ada menjadi keybord untuk menulis teks atau melakukan pengeditan dokumen. Notebook ini juga menggunakan kaedah touchscreen.
3. USB SHUSHI

Seiring perkembangan zaman banyak inovasi terbaru dalam dunia gadget dan membuat kita untuk tertarik untuk memilikinya. Suatu inovasi dari sebuah gadget yang dikembangkan denngan bentuk-bentuk unik yang membuatkan anda menjadi lapar. Ini merupakan sebuah informasi mengenai perkembangan teknologi sebuah USB flashdisk yang unik. Inilah sebuah teknologi yang memiliki nilai positif, yakni mengingtkan anda saat bekerja untuk tidak lupa mengisi perut.4. MESIN MIMPI


5. ROBOT MANUSIA: GEMENOID-F


Antara kegunaan robot wanita ini di restoran ialah pelanggan boleh memesan makanan yang diingini dengan skrin sentuh pada setiap meja mereka sebelum makanan itu dihantar oleh robot. Bukan setakat itu sahaja, robot ‘samurai’ yang turut dilengkapi dua mata bulat itu juga boleh menari mengikut rentak lagu yang dimainkan. Gemenoid-F adalah hasil gandingan penciptaannya yang juga pensyarah Universiti Osaka, yang bekerjasama dengan syarikat pengeluar roboy Jepun, Koroko. Ianya yang digerakkan ahasil tenaga tekanan udara, dilengkapi 12 fungsi yang membolehkannya memaparkan aksi mimic manusia seperti tersenyum dan marah. Robot ini juga boleh menggerakkan kulit getahnya untuk ketawa dan menampakkan barisan giginya atau memaparkan wajah mencuka, marah lengkap dengan keningnya terangkat. Ini semua mampu dilakukannya selepas meneriam isyarat elektrik yang dipancarkan daripada inidividu yang ditirunya. Para ilmuwan yang membuat robot seharga US$ 110.000 ini berharap inovasi mereka dapat digunakan dalam berbagai kegiatan kehidupan. Seperti di rumah sakit Tugasnya memang bukan untuk pekerjaan berat, namun lebih dari sisi psikologi.
6. Kepler Space Telescope

Teleskop yang dikatakan begitu canggih ini boleh mengesan planet yang mirip bumi.
Teropong luar angkasa ini boleh menangkap 42 CCDs dan group of 100,000 (tidak paham maksudnya) dan juga bintang - bintang di galaksi bima sakti (within 600 to 3000 light-years of Earth). Jika ada pergerakan planet yang aneh, instrumen ini bakal merakamnya. Misi utama mereka (yang buat teropong) adalah pada tahun 2012 sudah boleh menyelidik kehidupan para alien.
The Kepler telescope—a 15-foot-long, $600 million tool for finding Earth-like planets—captured its first image in April. (Photograph courtesy of NASA)

7. MOUSE BLUE TRACK

Microsoft telah memperkenalkan mouse terbaru buatan mereka. Mouse ini akan menggunakan teknologi terbaru yang disebut sebagai Blue Track. Teknologi ini kelak akan menggantikan mouse laser mahupun optical. Teknologi ini menggunakan led biru yang dikombinasikan dengan lensa wide-angle. LED biru ini membuatkan mouse ini terlihat lebih menawan. Teknologi Blue Track ini mempunyai kemampuan mengesan dengan lebih baik daripada mouse laser dan mouse optical biasa pada permukaan yang tidak bisa dipakai pada mouse laser.
8. Deep Space Plasma Thruster

Roket tenaga bahan kimia masih menjadi harapan NASA. Biasanya pelancaran roket memerlukan 3.8 million pond propilen yang sangat mahal. Oleh itu,Oleg Batishchev, ketua pasukan RISET dari MIT Department of Aeronautics and Astronautics, memperkenalkan bahan bakar roket yang inovatif, Mini-Helicon Plasma Thruster. Bahan bakar ini direka kerana ia lebih ringan, murah, mudah dipindah ketika di luar angkasa.9. PEN AL-QURAN DAN TASBIH ELEKTRONIK

Antara ciri-ciri pen Al-Quran elektronik audio bacaan Al-Quran, mengandungi 30 surah dalam Al-Quran, bacaan oleh Sheikh Sudais (Imam Mekah), mempunyai fungsi play stop, repeat, pen berkualiti yang boleh menulis, headphone dengan tempat mengawal suara dan mudah dibawa kemana-mana yang bersaiz pen biasa.10. BASIKAL MUDAH ALIH

\Dengan model yang sangat unik dan futuristik, praktis yang boleh dilipat menjadi bentuk yang lebih kecil sehingga sangat mudah dan memungkinkan untuk di bawa ke mana sahaja dengan dilengkapi travel bag.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan