Khamis, 21 April 2011

boss yang terbaik!!!

Seorang Boss entah macam mana mood dia memang baik sungguh pada suatu hari tu.
Sesiapa yang nak minta balik 5 jam lebih awal hari ni dia bagi. Tapi alasannya hanya satu jer boleh guna.
Haaaa!! Alasannya mestilah pasal sembahyang SAHAJA! Tau-tau macam tu ader 4 orang pekerja bawahan datang berjumpa dengan Boss ni;

Mula-mula seorang kerani biasa;
Kerani : Boss, buleh saya pulang awal? Saya balik nak solat kat rumah boss, leh tak?
Boss : Tak boleh!!! Kat sini kan ader surau, sembahyang jemaah lagi lagi banyak pahalanya!

Kemudian, datang pula seorang supervisor;
Supervisor : Saya bulih balik awai kut Boss?
Boss : Hang apa pasai??
Supervisor : Saya nak balik tengok anak saya sembahyang Zohor ke tak? Ntah-ntah dia ponteng...
Boss : Tak boleh balik, hang telefon saja bini hang suruh dia tengok!
Pengurus Syarikat pula mencuba nasib;

Pengurus : Boss!
Boss : Ha, pasal pulak ni?! Nak balik awal gak ker?
Pengurus : Errrrr!! Yer boss! Boss baik!! He!He!He!
Boss : Alasan apa lak ngko nie?
Pengurus : Saya nak balik sembahyang orang mati... Ada orang kampung saya ninggal pagi tadi, nak sembahyang jenazah...! Boleh kut boss yer pulang awal?
Boss : Tak bolehhh!!! Itu Fardhu Kifayah jer! Orang kampung lain yang ramai tu boleh sembahyangkan. Doa kat sini pun boleh!! Dah! Pergi buat kerja!

Tiba pula giliran Mat Peon;
Mat Peon : Boss! Saya nak balik awal boleh tak?
Boss : Naper?
Mat Peon : Isteri saya telefon, dia kater dia dah boleh sembahyang!
Boss : Yer ker??? Ha! Kalu gitu awak baliklah...Kesian awak dah seminggu nunggu!!!
Mat Peon : Ima Acih Boss!!! Wahahahahahahah!!

Isnin, 28 Mac 2011

kisah talipon ALLAH.


assalamualaikum...

Hari ni entri aku terbaik!!!
dlu mase aku umor 7 taun,
aku darjah 1 la kan.
blaja la pendidikan ISLAM.

Blaja la pasal solat..


aku pon dengar la dengan tekun sebab
aku memang dari kecik suke bace pasal kisah2 nabi nih!

Ustazah aku cakap,
SOLAT ni turutan die 2,4,4,3,4 adalah penghubung kita dengan ALLAH.
tu la rakaat kita wajib solat 5 kali sehari kan.

aku plak budak2 mase tu,
&
taksub la sangat2 nak jumpe ALLAH.

Aku balik je rumah,
terus aku g kat talipon rumah aku yang telekom malaysia tu,
aku dail la 24434 dengan harapan dapat cakap dengan ALLAH.
skali ade org cakap, no yang anda dail tidak terdapat dalam perkhidmatan!


Aku jadi pelik2 bangang skejap!
dlm hati aku ckp : EH!!! TAK DAPAT PON CALL ALLAH!!

ni lah kenangan mase dlu2 yang aku xkan lupe sampai bile2.
kelakar ade, bersungguh2 ade, bangang pon ade.
hahahaha...

tapi yang penting!!!
kita ingat lah bahawa solat tu jalan penghubung kita dengan ALLAH.
WAJIB solat 5waktu sehari.
tiang agama kita tu.

Sekian.......

Selasa, 22 Mac 2011

Biodata diri

PROFIL DIRI SAYA


Nama : Mohd Shafiq Bin Mohd Sharif
No Matrik : A 126029
Program : Sukan Dan Rekreasi
Thn Pengajian : Semester 2 tahun 2 (2010/2011)
Email : shafiq_vi@yahoo.com
Almt kolej : K4D 202 Kolej Aminuddin Baki,
Universiti Kebangsaan Malaysia
43600 Bangi, Selangor.
Almt rumah : 302, Felda Bukit Rokan Utara
73200 Gemencheh, N. Sembilan.
Facebook : Shafiq Sharif.


Sekian,
Terima kasih.

Alat bantu mengajar Bukan Elektronik (ABM) - Kayu Woodball

Assalamualaikumwarahmatullahiwabaratuh.
Entri kali ini adalah berkenaan dengan alat bantu mengajar (ABM) bukan eletronik.
Tujuan ABM bukan eletronik ini adalah kerana jika seseorang guru itu berada di kawasan pedalaman atau tidak mempunyai banyak kemudahan, guru tersebut boleh mencipta model sesuatu bahan tersebut.
Saya telah memilih kayu woodball sebagai ABM bukan eletronik saya.
Saya telah menggunakan bahan - bahan seperti kayu, botol air 500ml dan sellotape.
Gambar dibawah adalah 10 keping gambar ABM saya dari pelbagai posisi dan sudut.

1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)

Sekian,
terima kasih.

Sabtu, 19 Mac 2011

Kulit buku Frisbee

Gambar di atas adalah kulit buku yang perlu saya buat untuk kursus Teknologi Pendidikan. Sebab - sebab saya memilih sukan frisbee ini adalah kerana sukan ini tidak begitu popular di Malaysia tetapi amat popular di negara lain terutama sekali negara eropah. Ini secara tidak lansung dapat mempromosikan sukan frisbee dalam kalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Kulit buku ini dihasilkan oleh Shafiq Sharif melalui tunjuk ajar Mejar Jasmy.
Terima kasih.

Jumaat, 18 Mac 2011

10 video sukan.

Assalamualaikum....
pada entri kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda 10 video sukan dimana ada didalam video ini tutorial atau teknik - teknik yang betul dalam sukan tersebut. Enjoy!


video

Baseball pratice.


video

hockey ice treadmill




video

iron rugby machine


video

Tennis Lobster.


video

Golf Plane machine





video


bola sepak.


video

bola keranjang


video

american football.


video

table tennis machines

video

cricket machines